Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ιταμή πρόκληση της Αλβανίας! Ζητά ελληνική γη






Στο προσκήνιο αποφασίζει να εισέλθει για άλλη μια φορά η Αλβανία, με μια
δήλωση φωτιά για την ελληνική εθνική κυριαρχία.


Σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών της Αλβανίας, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε περιοχές του Ιονίου Πελάγους που συνορεύουν με τα αλβανικά σύνορα, αποτελεί μονομερής κίνηση, καθώς η Αλβανία υποστηρίζει πως τουλάχιστον ένα από τα αναφερόμενα οικόπεδα, αποτελεί μέρος των χωρικών υδάτων της γείτονας χώρας.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι εντελώς αυθαίρετη και έρχεται σε αντίθεση με την «Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και άλλων Θαλασσίων Ζωνών» του 2009, η οποία υπογράφτηκε από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, αναφέροντας ρητά τα ελληνικά δικαιώματα επί των επίμαχων οικοπέδων.

Παρά τις αλλεπάλληλες διπλωματικές επεμβάσεις για την ομαλή επίλυση του ζητήματος, η αλβανική κυβέρνηση δεν παραδίδει τα όπλα ψάχνοντας οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να την φέρει πιο κοντά στους στόχους της, στο σημείο που ενέπλεξε και την Ιταλία ως άλλον ένα “χαμένο” από τις μονομερείς αποφάσεις της Ελλάδος.

Σε απάντηση των αλβανικών προκλήσεων προέβηκε η ελληνική κυβέρνηση αναφέροντας ότι: «τα εξωτερικά όρια του Οικοπέδου 1 έχουν σαφώς καθοριστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επομένως η περιοχή που το Οικόπεδο καλύπτει δεν επεκτείνεται στα χωρικά ύδατα της Αλβανίας».

Το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί βαθύτατη ρήξη για τις σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες παρά την πολλά υποσχόμενη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών στο συνέδριο του ΟΗΕ, μάλλον θα λάβουν αρνητικό πρόσημο όσον αφορά το άμεσο μέλλον.


























Πηγή

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/11/blog-post_880.html#ixzz3rqkqRS3p

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...