Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

Τι φέρνει στις ζωές μας το Γ” Μνημόνιο – Ανοίγουν οι κατασχέσεις ακινήτων και οι πιέσεις για αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλώνΠερνάνε αλλαγές όπως η κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, οι ομαδικές απολύσεις, πιο ακριβή η υγεία, ανατροπές σε σειρά επαγγελμάτων ενώ πρέπει να απολυθούν (ξανά) οι εργαζόμενοι σε ΕΡΤ και οι καθαρίστρες – σύμβολο

Μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούν χιλιάδες ειδικές αλλά και γενικές κατηγορίες Ελλήνων πολιτών μετά την ανακοίνωση της δέσμης μέτρων για την επίτευξη συμφωνίας και την υπογραφή Γ” Μνημονίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως με την υπογραφή πλέον του νέου πλαισίου ανοίγουν και θέματα που μέχρι σήμερα ήταν “ταμπού» όπως οι πλειστηριασμοί κατοικιών, θα διευρυνθεί το κυνήγι δανειοληπτών για χρέη προς τις τράπεζες, προωθείται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων αλλά και οι ομαδικές απολύσεις, το πάγωμα των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ θα οδηγηθούν σε ακυρώσεις τα επιδόματα του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο αλλά και σειρά επαναπροσλήψεων που νομοθετήθηκαν και προωθήθηκαν από τον Φεβρουάριο και μετά όπως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ή οι καθαρίστριες – «σύμβολο του αγώνα» κατά Ζωή Κωνσταντοπούλου, του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για το πλήρες «ξήλωμα» υποσχέσεων και νόμων της πεντάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που θα δημιουργήσει σαφείς κραδασμούς. Κι αυτό διότι ακόμα και σε περιοχές που αποτελουσαν κοινωνικά «άβατα» όπως η στέγη, οι παροχές προς τους αγρότες – που θίγονται άμεσα και καίρια για πρώτη φορά – ή οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπουν το μείγμα πολιτικής της αριστεράς και δημιουργούν νέες κοινωνικές δυναμικές.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως για θέματα επίσης όπως η Κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ ή η διάρκεια του γάλακτος, η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κινδύνευσε να πέσει και πλέον τωρα θεσμοθετούνται.

Πόση είναι η χρηματοδότηση

Η νέα σύμβαση προβλέπει δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, το οποίο θα εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μάχη για να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ, αλλά δεν πέρασε.

Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. Ευρώ (το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ).
Αναδιάρθρωση χρέους: Το Eurogroup και οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν το ονομαστικό κούρεμα χρέους. Επέλεξαν «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ταμείο Ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ.

Μετά από μάχη που δόθηκε, δεν θα έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, αλλά στην Ελλάδα. Στο Ταμείο αυτό θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα εξυπηρετήσουν το χρέος και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις, τις οποίες θα αποφασίσει η Ελλάδα.

Επιτήρηση και παρουσία των τριών θεσμών στην Αθήνα.

Ποιά μέτρα καλείται να περάσει η Βουλή ως την Τετάρτη

Η Ελλάδα καλείται ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενα μέτρα, με 4 νόμους, ως εξής:

Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, αύξηση ΦΠΑ, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαγγελμάτων, την απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Όλα τα μέτρα της νέας συμφωνίας

Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%.
Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015.
Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή κοσμικά νησιά με εξαίρεση την άγονη γραμμή.
Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2015 σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών.
Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019.
Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία.
Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, αλλαγή στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.
Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου 2015.
Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στο νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.
Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο από τον Οκτώβριο του 2015.Το διαβάσαμε από το: Τι φέρνει στις ζωές μας το Γ” Μνημόνιο – Ανοίγουν οι κατασχέσεις ακινήτων και οι πιέσεις για αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/07/blog-post_582.html#ixzz3fm9ToiCq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...