Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

ΑΡΝΕΙΤΑ... ο Στουρνάρας να δώσει στην κυβέρνηση τα στοιχειά για το πόσο χρωστάνε στις τράπεζες τα κόμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα ΜΜΕ της διαπλοκής

Νέα πρόκληση από τον Γιάννη Στουρνάρα, που αρνείται να δώσει στοιχεία στην κυβέρνηση για τα δάνεια των κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και τα ΜΜΕ.


Αν και τα ζήτησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου, η ΤτΕ κρατά μία απίστευτη στάση και επικαλούμενη στην απάντησή της, «τις διατάξεις περί υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 54 του Ν. 4261/2014» και υποστηρίζει πως «δεν είναι δυνατή η γνωστοποίησή τους».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία για ακόμη μία φορά επικαλείται το υπηρεσιακό-επαγγελματικό απόρρητο και δηλώνει αδυναμία να γνωστοποιήσει στοιχεία, διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη και Νάσου Αθανασίου, για την αποπληρωμή δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικό έγγραφο υπάρχει και από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ξεκαθαρίζει προς τους δύο βουλευτές ότι «είναι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης η επεξεργασία και διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση δανείων προς τα πολιτικά κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αναδρομική ισχύ, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής».

Η απάντηση της Τραπέζης της Ελλάδος(ΤτΕ), στο σχετικό έγγραφο τονίζει πως η πολιτική χορηγήσεων των δανείων, αλλά και πάσης μορφής πιστώσεων από τις τράπεζες που έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την ΤτΕ προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δεν καθορίζεται διοικητικά με αποφάσεις της ΤτΕ.

Διενεργείται ελεύθερα, στο πλαίσιο της πιστωτικής πολιτικής που έκαστο πιστωτικό ίδρυμα υιοθετεί ως προς την ανάληψη και διαχείριση κινδύνων (πιστωτικού, αγοράς, ρευστότητας κ.λπ.). Επομένως, η λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων λαμβάνεται από την τράπεζα, αφού αξιολογήσει τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων (λειτουργική πηγή ή τυχόν ληφθείσες εξασφαλίσεις).

Στην συνέχεια, αναφέρει πως, ο ρόλος της είναι η διασφάλιση πως το πιστωτικό ίδρυμα διαθέτει κατάλληλες εσωτερικές διαδικασίες και επαρκή κεφάλαια για να αναγνωρίζει, να εκτιμά και να διαχειρίζεται τους κινδύνους που απορρέουν από την πιστωτική πολιτική του, ώστε να διασφαλίζεται διαρκώς η κάλυψη των σχετικών κεφαλαιακών απαιτήσεων, ως ο νόμος 3601/2007 ορίζει.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως, «Ως γίνεται αντιληπτό η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εξετάζει τη χορήγηση επιμέρους πιστοδοτήσεων και τη ροή των δανειακών κεφαλαίων, ούτε καθορίζει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου από κάθε εποπτευόμενο ίδρυμα», αναφέρει η ΤτΕ στην απάντησή της και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων που τυχόν περιέρχονται σε γνώση των στελεχών της ΤτΕ κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, αυτά καλύπτονται από τις διατάξεις περί υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 54 του Ν. 4261/2014, κατ' εφαρμογή της Οδηγίας 2006/48/ΕΚ, και συνεπώς δεν είναι δυνατή η γνωστοποίησή τους».

Από την άλλη πλευρά, Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση, ζητώντας να ενημερωθούν ποια είναι τα ακριβή ποσά που οφείλουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σε ποιες τράπεζες τα χρωστούν, με ποιες εγγυήσεις τα πήραν και με ποιο τρόπο σκοπεύει η κυβέρνηση να διεκδικήσει την πλήρη εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεών τους, «ποιες είναι οι νομικές δυνατότητες αν δεν συμμορφωθούν οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος» και «αν υπάρχει το ενδεχόμενο να δεσμευτούν οι περιουσίες τους, ώστε να μη χρεωθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες την κακοδιαχείριση των αρχηγών των κομμάτων της ανθρωπιστικής καταστροφής».

Επίσης, ζητούσαν να κατατεθούν στη Βουλή πλήρη αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων των παραπάνω κομμάτων.

Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απελάμβανε τις μετακινήσεις του με αυτοκίνητο αξίας 750.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ο Αντώνης Σαμαράς καταδέχεται ως πρωθυπουργός να εισπράττει επίδομα κίνησης 170 ευρώ για κάθε μέρα παρουσίας του στο εξωτερικό».

kontranews.grΤο διαβάσαμε από το: ΑΡΝΕΙΤΑ... ο Στουρνάρας να δώσει στην κυβέρνηση τα στοιχειά για το πόσο χρωστάνε στις τράπεζες τα κόμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τα ΜΜΕ της διαπλοκής http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/06/blog-post_8555.html#ixzz3e5BtelfE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...