Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Πώς η Τρόικα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των γερμανικών επιχειρήσεων (ΒΙΝΤΕΟ)







 Το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARTE παρουσίασε στις 22 Απριλίου στην ημίωρη εκπομπή «Vox Pop» ένα αφιέρωμα στην Τρόικα,
πραγματοποιώντας μια έρευνα για τους τρόπους με τους οποίους οι πολιτικές της στην Ελλάδα εξυπηρετούν, στην πραγματικότητα, τα συμφέροντα των γερμανικών επιχειρήσεων παρά της ίδιας της χώρας.


Αρχικά ο δημοσιογράφος John-Paul Lepers κάνει ένα αφιέρωμα στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας και κατά των «Θεσμών» και εν συνεχεία παρουσιάζει δηλώσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων, δημοσιογράφων αλλά και ευρωβουλευτών, οι οποίοι αναλύουν τα «τερτίπια» της Τρόικα και τις συνέπειες που είχαν οι πολιτικές τους για την Ελλάδα και τους πολίτες της.


Μεταξύ αυτών που μιλούν στην εκπομπή, είναι ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος αναφέρεται στη διόγκωση του δημοσίου χρέους που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, εξαιτίας της αγοράς οπλικών συστημάτων (υποβρύχια κλπ.).


Τονίζει χαρακτηριστικά ο Στ. Κούλογλου: «Όταν ξέσπασε η κρίση, η Ελλάδα είχε ανάγκη από χρήματα. Έπρεπε επίσης να υπογράψει ένα Μνημόνιο. Ως αντάλλαγμα, λοιπόν, τόσο η κυβέρνηση Μέρκελ όσο και η Γαλλία ζητούσαν συνεχώς από την Ελλάδα να αγοράζει όπλα, αν και η Ελλάδα δεν είχε λεφτά να αγοράσει ούτε καν ένα μικρό πιστολάκι».


Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα (από το 03:02)





Στην εκπομπή μιλάει, τέλος, και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και υπεραμύνεται των πολιτικών που ακολούθησε η Ε.Ε. και κατά συνέπεια η Τρόικα στις χώρες με κρίση χρέους (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), εντούτοις παραδέχεται ότι «συχνά η Ευρώπη αποτελεί σήμερα τον αποδιοπομπαίο τράγο για τις αδυναμίες πολλών πολιτικών σε εθνικό επίπεδο. Και αυτό είναι επικίνδυνο γιατί θρέφει λαϊκισμούς και εξτρεμισμούς».


Δείτε ολόκληρη την εκπομπή Vox Pop (το αφιέρωμα για την Τρόικα και την Ελλάδα ξεκινάει στο 06:41). Για να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή στα γαλλικά ή τα γερμανικά, κάντε κλικ εδώ (στην επιλογή «version» υπάρχουν υπότιτλοι στα γαλλικά).


ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...