Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς συντηρούνται σωστά οι ξηροί καρποί και οι σπόροι



Σε κάθε κουζίνα μπορεί κανείς να βρει αφθονία ξηρών καρπών και άλλων
σπόρων που χρησιμοποιούνται ευρέως στο μαγείρεμα.


Ποιός είναι όμως ο κατάλληλος τρόπος για να αποθηκεύουμε τις τροφές αυτές, ώστε να παραμένουν αναλλοίωτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Δείτε τι πρέπει να θυμάστε:

Να αγοράζετε πάντα τους ξηρούς καρπούς όσο πιο φρέσκους γίνεται. Αν είναι δυνατόν, δοκιμάστε τους προτού τους αγοράσετε. Επίσης, μην προμηθεύεστε περισσότερους ξηρούς καρπούς από όσους χρειάζεστε. Προσπαθήστε να τους αγοράζετε σε μικρές ποσότητες και να τους καταναλώνετε όσο το δυνατόν συντομότερα.

Προτιμήστε τους ολόκληρους καρπούς ή/και σπόρους. Οι τεμαχισμένοι, ή ψημένοι, ή τριμμένοι καρποί απελευθερώνουν τα έλαιά τους γρήγορα και εκτίθενται από την πρώτη στιγμή στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας, συνδυασμός που τους κάνει να χαλάνε γρηγορότερα. Αξίζει να κάνετε τον κόπο να ψήνετε ή να τρίβετε μόνοι σας τους ξηρούς καρπούς που χρειάζεστε για το μαγείρεμα.

Αποθηκεύστε τους σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Με αυτό τον τρόπο θα κρατήσετε τον αέρα μακριά από τους καρπούς και θα τους διατηρήσετε περισσότερο καιρό, ενώ ταυτόχρονα μαζί με τον αέρα θα εμποδίσετε και άλλες μυρωδιές (πχ από το μαγείρεμα φαγητού στην κουζίνα) να εισέλθουν και να ανακατευτούν με τους καρπούς.

Διατηρήστε τους καρπούς πάντα σε δροσερό μέρος. Δεν είναι αρκετό να τους έχετε σε αεροστεγές δοχείο. Αν σκοπεύετε να τους καταναλώσετε μέσα σε λίγες ημέρες, τότε ένα σκοτεινό σημείο σε κάποιο ντουλάπι είναι αρκετό. Αλλά αν επιθυμείτε να αποθηκεύσετε τους καρπούς για πολύ καιρό, τότε πρέπει να τους διατηρείτε στο ψυγείο. Σε γενικές γραμμές, θα μείνουν φρέσκοι μέχρι και έξι μήνες στο ψυγείο και έως ένα έτος στην κατάψυξη.


Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/09/blog-post_719.html#ixzz3E2tf6KB4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...