Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τα ποτά που "σκοτώνουν" την καρδιά




Μία νέα γαλλική επιστημονική έρευνα προειδοποιεί ότι μία
ευρέως διαδεδομένη κατηγορία ποτών, που σίγουρα γνωρίζετε, μπορεί να προκαλέσουν καρδιολογικά προβλήματα, κυρίως λόγω της αυξημένης ποσότητας καφεΐνης που περιέχουν.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μιλού-Ντανιέλ Ντρισί του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας και Ιατρικής Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νίκαιας, μελέτησαν στοιχεία της εποπτικής γαλλικής Αρχής (ANSES) για την ασφάλεια των τροφίμων και ποτών.



Κατά την έρευνά τους επικεντρώθηκαν στα ενεργειακά ποτά, διαπιστώνοντας ότι το 96% εξ αυτών περιέχουν καφεΐνη.

Ένα μέσο ποτό των 0,25 λίτρων μπορεί να περιέχει τόση καφεΐνη, όσο δύο καφέδες εσπρέσο. Επιπλέον, το 52% των ενεργειακών ποτών περιέχουν ταυρίνη, ενώ τα δύο τρίτα έχουν και βιταμίνες.

Όπως ανακοινώθηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, το «σύνδρομο της καφεΐνης» είναι το συχνότερο πρόβλημα, τα συμπτώματα του οποίου περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, τρέμουλο, άγχος και πονοκέφαλο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, που σχετίζονται με την κατανάλωση πολλών ενεργειακών ποτών, έχουν αναφερθεί εμφράγματα του μυοκαρδίου και θάνατοι ανεξήγητης αιτιολογίας.

«Τα αποκαλούμενα ενεργειακά ποτά είναι δημοφιλή στα κλαμπ και στη διάρκεια της σωματικής άσκησης, με τους ανθρώπους να τα καταναλώνουν το ένα μετά το άλλο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, όπως στηθάγχη, καρδιακή αρρυθμία, ακόμη και ξαφνικό θάνατο», ανέφερε ο δρ Ντρισί.

Τέλος, υπογράμμισε ότι άτομα με καρδιακά προβλήματα πρέπει να έχουν επίγνωση για τον δυνητικό κίνδυνο από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης, η οποία, ως διεγερτική ουσία, μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως οι αρρυθμίες και η στηθάγχη - με πιθανές μοιραίες συνέπειες.

«Το ευρύ κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι τα λεγόμενα ενεργειακά ποτά δεν έχουν απολύτως καμία θέση στη διάρκεια της σωματικής άσκησης ή μετά από αυτήν, σε σχέση με άλλα ποτά σχεδιασμένα ειδικά γι' αυτό το λόγο», τόνισε.





Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/09/blog-post_56.html#ixzz3CAK7cDNt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...