Το γλαύκωμα εκδηλώνεται όταν το υγρό που υπάρχει στο εσωτερικό του ματιού ασκεί
υπερβολική πίεση, προκαλώντας βλάβες στο οπτικό νεύρο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης.
Οι παραδοσιακές θεραπείες για το γλαύκωμα περιλαμβάνουν ειδικές σταγόνες ώστε να μειωθεί η πίεση στο εσωτερικό του ματιού. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή η εφαρμογή λέιζερ.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια διαπίστωσαν ότι ορισμένες τροφές προστατεύουν τα μάτια από την επικίνδυνη πάθηση και μπορούν ακόμη και να αντιστρέψουν μερικώς τις βλάβες που έχουν υποστεί τα μάτια.
Η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, ο καφές και το πράσινο τσάι παρέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και μάλιστα καταπραΰνουν τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με γλαύκωμα.
Οι ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι μόνη ελπίδα για τη μόνιμη αντιμετώπιση της πάθησης είναι η γονιδιακή θεραπεία, καθώς το γλαύκωμα είναι συνήθως κληρονομικό.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 20 παλαιότερων μελετών και διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, σοκολάτας και πράσινου τσαγιού είναι εξαιρετικά ευεργετική για τα μάτια.
Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη για την πρόληψη του γλαυκώματος. Οι ειδικοί συνιστούν τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, τα ροδάκινα, τα πορτοκάλια και τα καρότα, καθώς μας παρέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών.
Προτείνουν επίσης να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ρετινόλη – όπως τοσυκώτι, το γάλα και το τυρί – αλλά και βιταμίνη Β1 – όπως το ψωμί και οι πατάτες – καθώς η επαρκής πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μειώνει στο μισό τον κίνδυνο γλαυκώματος.
Μία από τις μελέτες που εξέτασαν οι Ισπανοί ερευνητές αναφέρει ότι ο καφέςπροστατεύει από την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς, ενώ μια άλλη υποδεικνύει ότι τα Ω-3 λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς επιβραδύνουν την εξέλιξη του γλαυκώματος, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/09/blog-post_776.html#ixzz3CjYEGheC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου