Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ο σκοτεινός κόσμος των αναβολικών στην Ελλάδα: Τι επίδραση έχουν στο σώμα και τι κινδύνους εγκυμονούν...





Τα αναβολικά στα γυμναστήρια ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο, με την τραγωδία... στην Μάνη, αποκαλύπτοντας ένα ολόκληρο κύκλωμα με παράνομες ουσίες, που όπως εξηγούν οι ειδικοί κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και έχουν ολέθριες συνέπειες για τον οργανισμό.




Σε παλαιότερο άρθρο, η εφημερίδα Εθνος της Κυριακής επικοινώνησε με χρήστες αναβολικών, αλλά και ειδικούς ιατροδικαστές και τοξικολόγους, ξεσκεπάζοντας την αλήθεια, πίσω από τον επικίνδυνο μύθο των αναβολικών.
Οι παράνομες αυτές ουσίες συνήθως φτάνουν στην Ελλάδα μέσω του διαδικτύου. Στεροειδή σε χάπια και ενέσεις καθώς και φάρμακα για την αποθεραπεία μετά από κάθε κύκλο που παράγονται συχνά σε παράνομα εργαστήρια στο Πακιστάν, την Ινδία και τη Μαλαισία.

Συνήθως είναι συσκευασμένα φάρμακα με άδεια κυκλοφορίας από τον οργανισμό φαρμάκων μιας χώρας και είναι έτοιμα προς κατανάλωση από τον τελικό χρήστη, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι έχουν έγκριση και από τον ΕΟΦ. Από την αγοραπωλησία αναβολικών γίνεται διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών, ενώ μία συχνή διαδικασία που αποφέρει τα περισσότερα κέρδη αλλά είναι και πολύ επικίνδυνη, είναι το να αγοράζει κάποιος από το διαδίκτυο τις πρώτες ύλες σε ανόθευτη μορφή, προκειμένου να τις αναμείξει ο ίδιος, δημιουργώντας το δικό του «κοκτέιλ» αναβολικών και πουλώντας το στη συνέχεια «χέρι με χέρι» σε επίδοξους bodybuilder.

Οπως αναφέρει ο αθλίατρος του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών Oμηρος Εμμανουηλίδης, οι πλέον διαδεδομένες αναβολικές ουσίες, είναι τα στεροειδή και οι ορμόνες, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης ινσουλίνες και διουρητικά. Σύμφωνα με τους χρήστες «τα αναβολικά γίνονται σε κύκλους και ο καθένας διαρκεί ανάλογα με τα επιθυμητά αποτελέσματα και τις αντοχές του σώματος και με διαλείμματα ώστε να επανέλθει η ορμονική ισορροπία»

Ωστόσο όπως παραδέχονται, η εντυπωσιακή εμφάνιση έχει κόστος: Καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου, παρατηρείται στυτική δυσλειτουργία, ανήσυχος ύπνος, ενώ ατροφούν οι όρχεις. Επίσης στο τέλος του κύκλου οι χρήστες συχνά πέφτουν σε κατάθλιψη και χρειάζονται φάρμακα για αποθεραπεία. Οσο για τις συνέπειες που έχει μακροχρόνια χρήση αναβολικών, είναι μάλλον σοκαριστικές: Οπως αναφέρει στο Εθνος της Κυριακής η Χαρά Σπηλιοπούλου, καθηγήτρια ιατροδικαστικής και τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ, πλήττεται, κυρίως το συκώτι, η καρδιά και το πεπτικό σύστημα, ενώ τα αναβολικά ενοχοποιούνται επίσης και για μυοκαρδιοπάθεια, αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και η ελάχιστη χρήση αναβολικών έχει ισόβιες συνέπειες, αφού κάποιος μπορεί να κάνει χρήση στα 20 και να του προκύψουν προβλήματα στα 50 του. Στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν χάσει τη ζωή τους 5 άτομα από τον κόσμο του bodybuilding. Το Γενάρη του 2013, ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες bodybuilders βρέθηκε νεκρός στο γυμναστήριο του στο Αγρίνιο σε ηλικία 60 ετών. Τρεις μήνες αργότερα ένας 29χρονος πέθανε στη Σύρο, ενώ τον περασμένο Απρίλιο έπεσε νεκρός ένας bodybuilder σε παραλία της Εύβοιας. Τα επόμενα δύο θύματα ήταν ένας 45χρονος αθλητής από τη Χαλκίδα και ένας 54χρονος που είχε σταματήσει το άθλημα για μία δεκαετία.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...