Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες εστίες μικροβίων



Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ιδιαίτερα για
τις πιθανές μολύνσεις που μπορεί να προέρχονται από μικρόβια μέσα στο σπίτι όπως στις επιφάνειες της τουαλέτας, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και σίγουρα απρόσμενη.


Η τουαλέτα είναι τελικά ένα από τα ασφαλέστερα σημεία σε ένα σπίτι από πλευράς μικροβίων, επειδή ακριβώς η κοινή πεποίθηση πως είναι πολύ επικίνδυνος χώρος κάνει τους ανθρώπους να την καθαρίζουν πολύ πιο συχνά και πολύ πιο επιμελώς από άλλα σημεία και αντικείμενα του σπιτιού.

Δείτε όμως ποια είναι εκείνα τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι σας, τα οποία πιθανότατα έχουν πολλαπλάσια μικρόβια από την λεκάνη της τουαλέτας:

Σφουγγάρια

Είναι το αντικείμενο που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε όλα τα υπόλοιπα σημεία του σπιτιού από τα μικρόβια και τις βρομιές, οπότε είναι λογικό πως εκεί παραμένουν πολλά από αυτά, αφού το απλό ξέβγαλμα με το νερό δεν τα απομακρύνει. Ειδικοί εκτιμούν ότι τα σφουγγάρια είναι ο υπ' αριθμόν ένα παράγοντας μόλυνσης από μικρόβια στο σπίτι. Κατά μέσο όρο σε κάθε σφουγγάρι "κρύβονται" 10 εκατομμύρια μικρόβια ανά τετραγωνική ίντσα. Αυτή είναι 250 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροβίων από την λεκάνη της τουαλέτας!

Νιπτήρες

Όπως και τα σφουγγάρια, έτσι και οι νιπτήρες έχουν περισσότερα μικρόβια από οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια στο μπάνιο, συμπεριλαμβανομένης και της λεκάνης της τουαλέτας. Τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε το 2011 ο οργανισμός NSF International έδειξαν ότι το 45% των νιπτήρων είναι πηγές μόλυνσης του βακτηρίου της σαλμονέλας και του E.coli. Τα ίδια βακτήρια βρέθηκαν και στο 32% των πάγκων στις κουζίνες και στο 18% των ξύλων κοπής.

Το κάτω μέρος στο εσωτερικό του πορτοφολιού

Δεν πάει εύκολα το μυαλό σας σε αυτό, αλλά αναρωτηθείτε: πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε διεξοδικά το πορτοφόλι σας; Κάθε φορά που βάζουμε τα χέρια μας στο πορτοφόλι, μεταφέρουμε μέσα σε αυτό εκατοντάδες μικροοργανισμούς που έχουμε στα χέρια μας και αντιστοίχως γεμίζουμε τα χέρια μας με μικρόβια τα οποία ζουν μέσα στο πορτοφόλι. Ακόμα και τα χαρτονομίσματα ή τα νομίσματα που υπάρχουν στο πορτοφόλι είναι γεμάτα μικρόβια από τα χιλιάδες χέρια που τα ακουμπούν προτού φτάσουν σε εμάς. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναικείες τσάντες.

Κεφαλές της ντουζιέρας (τηλέφωνο ντους)

Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του νερού που χρησιμοποιούμε κατά κανόνα όταν κάνουμε ντους, το εσωτερικό των κεφαλών της ντουζιέρας είναι ιδανικό σημείο συγκέντρωσης μικροβίων, σε συνδυασμό και με την υγρασία που μένει μέσα σε αυτό σχεδόν μόνιμα. Έρευνα του πανεπιστημίου του Colorado-Boulder έδειξε ότι η κεφαλή της ντουζιέρας είναι 30% πιθανό να περιέχει το βακτήριο Mycobacterium avium, ένα παθογόνο που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πνευμονικό οίδημα σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Κινητά τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τηλεχειριστήρια, διακόπτες, χερούλια στις πόρτες

Είναι γνωστό πως κάθε επιφάνεια που ακουμπάμε συχνά με τα χέρια έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι εστία μικροβίων. Όλα αυτά τα αντικείμενα έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολλά χέρια (π.χ. στον χώρο εργασίας) ή τα ακουμπάμε εμείς πολλές φορές (π.χ. μέσα στο σπίτι μας). Υπολογίζεται ότι ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης έχει 1.600 βακτήρια ανά τετραγωνικό μέτρο, όσα δηλαδή και η λεκάνη της τουαλέτας, ενώ εκείνο ενός Η/Υ ή μιας κονσόλας παιχνιδιών έχει 7.683 βακτήρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχες είναι οι συγκεντρώσεις μικροβίων και στα υπόλοιπα αντικείμενα αυτής της κατηγορίας.

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/07/blog-post_856.html#ixzz392AFgPu9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...