Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Το bitcoin προκαλεί φόβο και σύγχυση στους κρατικούς τομείς.







 Η άφιξη του δημοφιλούς ηλεκτρονικού νομίσματος
με τη μορφή του
bitcoin ήταν ένα τεράστιο βήμα, που προκάλεσε το φόβο και τη σύγχυση των κρατικών τομέων. Δημιουργώντας ένα εντελώς νέο νόμισμα, θα ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς που οδηγεί το μονοπάτι που άνοιξε το bitcoin.


Μια από τις καινοτιμίες που εισάγει το νέο αυτό ψηφιακό νόμισμα είναι το λεγόμενο

Bitpesa, που σχετίζεται με τις διεθνείς μεταφορές χρημάτων. Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, το Bitpesa απειλεί να μετατρέψει το τρόπο πληρωμών στον αναδυόμενο κόσμο, δημιουργώντας δυνατότητες τεράστιας εξοικονόμησης για όσους μέχρι πρόσφατα ήταν υπόδουλοι των δυτικών τραπεζικών συστημάτων. Το bitcoin μπορεί να προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, καθώς επιτρέπει την αποστολή εμβασμάτων χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν τέλη ή έξοδα παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με αναλυτές, κάθε δολάριο/ευρώ που εξοικονομείται σε μεταβιβάσεις χρημάτων, από μια χώρα σε άλλη, σημαίνει περισσότερα χρήματα και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους συγγενείς των μεταναστών-εργατών στον αναδυόμενο κόσμο.



Με τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και της Ρωσίας να εξετάζουν τη σημασία και τις επιπτώσεις του ψηφιακού νομίσματος, γίνεται πλέον φανερό ότι το bitcoin έχει αρχίσει να εδραιώνεται ως σύστημα συναλλαγών. Πράγματι, όταν, πρόσφατα, πτώχευσε μια εταιρία, η Silk Road, αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τη μεγαλύτερη, Silicon Valley VC, μέσω δημοπρασίας με bitcoin. Σύμφωνα με το RT, η Silicon Valley VC σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό νόμισμα για να παρέχει μια εναλλακτική λύση σε μικρότερες, αναδυόμενες αγορές νομισμάτων.


Πέρα από τις δυνατότητες εξοικονόμησης στα έξοδα μεταφοράς, πολλοί εντοπίζουν και ένα ιδεολογικό πλεονέκτημα της ανωνυμίας του συστήματος Bitcoin και της ύπαρξής του εκτός κυβερνητικής εποπτείας. Προς απογοήτευση των κυβερνητικών παραγόντων, η ανωνυμία των ψηφιακών νομισμάτων ελαχιστοποιεί τις πολιτικές ελέγχου, τον κρατικό παρεμβατισμό και την άσκηση βιοπολιτικής.


Ωστόσο, αυτή η ανωνυμία έχει προκαλέσει κάποιες αρνητικές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο RT, η αμερικανική κυβέρνηση και πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν το bitcoin με την αύξηση του παραεμπορίου. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους συναλλαγές ενέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μια παγκοσμιοποιημένης παραοικονομίας. Δεδομένου ότι ο χρήστης εκτελεί τις συναλλαγές ανώνυμα, το bitcoin θα μπορούσε να αποτελέσει ελκυστική επιλογή για παράνομες συναλλαγές. Έτσι, ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματά του για λιγότερο άνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες, πολλοί εκφράζουν τη δυσπιστία τους ως προς τις χρήσεις του «κρυφού νομίσματος».


Αν και τα συμβατικά χρήματα έχουν αρκετά γερά θεμέλια και είναι δύσκολο να αντικατασταθούν από εναλλακτικά μέσα, οι ψηφιακές συναλλαγές φαίνεται να κερδίζουν γρήγορα έδαφος. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι πολίτες μπορούν να διαχειρίζονται ένα μέσο συναλλαγής ανεξάρτητα από κεντρικές εξουσίες και ελέγχους, ανοίγει νέες προοπτικές για το γενικότερο μέλλον των συναλλαγών, των οικονομικών ρυθμίσεων αλλά και σχέσεων.


Η επανάσταση του bitcoin πλησιάζει πλέον σε ένα συναρπαστικό σημείο, με τη διάδοσή του να ξεπερνά τα στενά όρια μιας μικρής κοινότητας χρηστών. Αυτή η ευρύτερη αποδοχή θα έχει και ως αποτέλεσμα την βελτιστοποίηση των νέων ψηφιακών οικονομικών συστημάτων, με καλύτερα δίκτυα διασυνδέσεων, καθώς και με πιο δημοφιλή και εύκολη πρόσβαση και χρήση.


Σε αντίθεση με ένα άλλο εναλλακτικό ψηφιακό σύστημα συναλλαγών, το AuroraCoin, που δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια σταθερή υποδομή, το bitcoin αναδύεται σε ένα όργανο παγκόσμιου εμπορίου, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία και προσαρμόζοντας τα χαρακτηριστικά του στις ανάγκες της εποχής και των χρηστών, καταφέρνοντας, παράλληλα, να ανοίξει το δρόμο προς μια αδιαμεσολάβητη, διαφανή και ανώνυμη οικονομία.


Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με κάθε καινοτομία, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την εξέλιξή του. Καθώς βρισκόμαστε ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, ως προς την ψηφιακή οικονομία, κάθε προσπάθεια και πρωτοπορία θα πρέπει να ακολουθεί σταθερά βήματα ανάπτυξης ώστε να μη χάσει τον οποιοδήποτε ανθρωπιστικό χαρακτήρα του, να μη γίνει μέσο κερδοσκοπίας και «εγκληματικότητας», ή ακόμα και όπλο στα χέρια εξουσιαστικών θεσμών και παραγόντων.
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/07/bitcoin.html#ixzz38IWXOfeP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...