Τώρα το καλοκαίρι, τα κουνούπια έχουν την τιμητική τους, κάνοντας τις νύχτες μας βασανιστικές
και προκαλώντας οιδήματα και κνησμό στο δέρμα μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πώς αντιδρά το σώμα σε αυτές τις «επιθέσεις»;
Στο βίντεο που κατέγραψε η Βαλερί ΣουμεValerie και οι συνεργάτες της από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, ένα κουνούπι τσιμπάει το δέρμα ενός ποντικού. Η καταγραφή της διαδικασίας «εκ των έσω» έδωσε στους ερευνητές την ευκαιρία να δουν τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα κουνούπι δαγκώνει έναν ξενιστή και πίνει το αίμα του.
Για αρχή, κοιτάξτε πόσο ευέλικτο είναι το ρύγχος του: μπορεί να λυγίσει σχεδόν σε ορθή γωνία, σκάβοντας στα κύτταρα του ποντικού. Αυτό επιτρέπει στο κουνούπι να ψάξει μια μεγάλη περιοχή για αίμα χωρίς να χρειάζεται να βγάλει και να ξαναβάλει το ρύγχος του σε διαφορετικά σημεία.
Οταν το κουνούπι βρει τελικά και διαπεράσει το αιμοφόρο αγγείο, κατά μέσο όρο, πίνει για περίπου 4 λεπτά αίμα και οι ερευνητές κατάφεραν να δουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια να περνούν από το ρύγχος τους.
Λόγω των πρωτεϊνών και αντιπηκτικών που έχει ένα κουνούπι στο σάλιο του, ένα δάγκωμα μπορεί να επηρεάσει τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και την πήξη του αίματος προκαλώντας τουλάχιστον φλεγμονή.
Πιο συχνά, όταν ένα κουνούπι δαγκώνει τον ξενιστή το σύνηθες σύμπτωμα είναι έντονος κνησμός (φαγούρα) ο οποίος παρουσιάζεται επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά στο δάγκωμα.
Πώς αντιμετωπίζεται όμως αυτό; Τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιισταμινικά και κρέμα υδροκορτιζόνης. Απλά τρίψτε την κρέμα υδροκορτιζόνης πάνω από το τσίμπημα και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη λήψη αντιισταμινικών. Αποφύγετε να ξύσετε το τσίμπημα κουνουπιού γιατί θα πρηστεί χειρότερα και μπορεί να μολυνθεί.
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/06/blog-post_5484.html#ixzz34uQ6Wglw
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου