Η απώλεια μνήμης μπορεί να είναι κάτι που έρχεται σταδιακά με την πάροδο
του χρόνου, αλλά ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αναφέρουν προβλήματα μνήμης σε καθημερινή βάση.
Τις περισσότερες φορές δεν συντρέχει κάποιος λόγος έντονης ανησυχίας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που, αν διαπιστώσετε ότι ξεχνάτε συχνά διάφορα πράγματα (από ονόματα και νούμερα μέχρι ραντεβού και υποχρεώσεις) μέσα στην ημέρα, τότε είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, αφού μπορεί να πάσχετε από κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Αν είστε κάτω των 65 χρόνων και τον τελευταίο καιρό ξεχνάτε εύκολα, τότε αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου από τα παρακάτω:
Άγχος και στρες: Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης. Η αίσθηση της έντασης και της αδυναμίας για να χαλαρώσετε οδηγεί συχνά σε ελλιπή συγκέντρωση που προκαλεί ελλιπείς πληροφορίες για να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος. Η μερική πληροφόρηση έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό ημιτελών/ανολοκλήρωτων αναμνήσεων.
Κατάθλιψη: Και αυτή μπορεί να προκαλέσει έλλειψη προσοχής και να οδηγήσει σε προβλήματα ανάκλησης της πληροφορίας από τον εγκέφαλο. Η έλλειψη ενέργειας και κινήτρων επηρεάζει επίσης την ικανότητά σας να διαμορφώσετε καλές/ποιοτικές αναμνήσεις.
Υποθυρεοειδισμός: Προκαλεί μια μείωση της παραγωγικότητας κυττάρων του εγκεφάλου και, κατά συνέπεια, προβλήματα με την απομνημόνευση πρόσφατων γεγονότων.
Υπνικές διαταραχές: Όπως η αϋπνία και η υπνική άπνοια, η οποία επηρεάζει την ποιότητα ή την ποσότητα του ύπνου. Είναι πολύ πιθανό επίσης να επηρεάσει τη μνήμη.
Αναιμία: Συμβαίνει όταν η παραγωγική ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων για την μεταφορά του οξυγόνου είναι μειωμένη. Μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, κόπωση και κούραση. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και απώλεια μνήμης.
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Χαρακτηρίζεται από την μερική απώλεια της λειτουργίας του εγκεφάλου και οφείλεται σε πρόβλημα της ροής του αίματος. Μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα μνήμης. Αυτά περιλαμβάνουν προβλήματα στην εκμάθηση (νέες πληροφορίες) και τη μνήμη (ανάκτηση παλιότερων πληροφοριών).
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/06/blog-post_1914.html#ixzz341n8YQxr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου