Ο όρος λαρυγγίτιδα χρησιμοποιείται στο χώρο της Υγείας για να περιγράψει
γενικώς τη φλεγμονή που εκδηλώνεται στο λάρυγγα. Η φλεγμονή έχει σαν αποτέλεσμα η φωνή να γίνεται τραχιά και βραχνή.
Η λαρυγγίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί εντός δύο εβδομάδων. Όταν είναι χρόνια, τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για 15 ή και περισσότερες ημέρες.
Συνήθη αίτια
- Κρυολόγημα ή γρίπη
- Παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση - GERD)
- Υπερβολική καταπόνηση των φωνητικών χορδών (φωνές, κραυγές κ.λπ.)
- Ερεθισμός από αλλεργία ή από την εισπνοή καπνού
Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι οι συνηθέστερες αιτίες της οξείας λαρυγγίτιδας, ενώ η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η συνηθέστερη αιτία της χρόνιας λαρυγγίτιδας. Η χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να οφείλεται επίσης σε σοβαρότερο υποκείμενο πρόβλημα, όπως βλάβη στα νεύρα, πολύποδα, καρκίνο ή όζο στις φωνητικές χορδές. Η αλλοίωση της φωνής (γίνεται πιο τραχιά και βραχνή) είναι ως ένα βαθμό φυσιολογική με την πάροδο των ετών, καθώς οι φωνητικές χορδές χαλαρώνουν και λεπταίνουν.
Συμπτώματα
Το βασικό σύμπτωμα της λαρυγγίτιδας είναι η βραχνάδα στη φωνή. Σπανιότερα, η φωνή «κλείνει» εντελώς. Άλλα συνήθη συμπτώματα είναι η ξηρότητα στο λαιμό, ο πονόλαιμος, ο βήχας και η δυσκολία κατάποσης.
Θεραπεία
Στην περίπτωση οξείας λαρυγγίτιδας, επιβάλλεται αρχικά να ξεκουράσουμε τη φωνή μας, κάνοντας αφωνία για μερικές ημέρες. Επειδή αυτό είναι συνήθως αδύνατο, πρέπει τουλάχιστον να μιλάμε σε ήπιο τόνο, χωρίς όμως να ψιθυρίζουμε, καθώς έτσι ερεθίζεται ακόμη περισσότερο ο λάρυγγας. Επιβάλλεται να καταπολεμήσουμε το βήχα (με κάποιο σιρόπι και παστίλιες, τσάι με μέλι κ.λπ.) για να αποφύγουμε τον περαιτέρω ερεθισμό του λάρυγγα. Πρέπει επίσης να πίνουμε πολλά υγρά και να αποφεύγουμε την εισπνοή καπνού.
Στην περίπτωση χρόνιας λαρυγγίτιδας, επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία του προβλήματος (π.χ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).
Εάν η λαρυγγίτιδα (π.χ. από πολύποδα) έχει προκαλέσει βλάβες στις φωνητικές χορδές, θα χρειαστεί πιθανώς χειρουργική επέμβαση.
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/11/blog-post_5255.html#ixzz3KSywB1OH
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου