Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ο απαγορευμένος συνδυασμός ποτών που μας μεθά περισσότερο




Συνηθίζετε να βγαίνετε για ποτό με φίλους αλλά στην πλειοψηφία των
περιπτώσεων δεν θυμάστε πώς γυρίσατε στο σπίτι; Ίσως για αυτό να φταίνε οι επιλογές των ποτών που κάνετε για τα αγαπημένα σας κοκτέιλ.


Αυτό υποστηρίζει μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Alcoholism: Clinical & Experimental Research».

Στο πλαίσιο της μελέτης - μία από τις πρώτες του είδους- οι ερευνητές, με επικεφαλής την ερευνήτρια δρ Σεσίλ Μαρσζίνσκι, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Βόρειου Κεντάκι, συνεργάστηκαν με 16 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 23 ετών, που πήγαν στο εργαστήριο των ερευνητών τρεις φορές.

Την πρώτη, ήπιαν βότκα αναμεμιγμένη με κανονικό αναψυκτικό, την δεύτερη βότκα αναμεμιγμένη με λάιτ αναψυκτικό (περιείχε ως γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη) και την τρίτη ένα ψευτοποτό (είχε προστεθεί ελάχιστο αλκοόλ, ίσα-ίσα για να δίνει την ψευδαίσθηση του ποτού).

Κάθε φορά, στη συνέχεια, μετρούσαν τους χρόνους αντιδράσεώς τους σε ένα τεστ σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και τους ρωτούσαν εάν νιώθουν μεθυσμένοι ή είναι ικανοί να οδηγήσουν.

Όπως διαπιστώθηκε, όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν τα αλκοολούχα ποτά αναμεμειγμένα με λάιτ αναψυκτικά, όχι μόνο μέθυσαν περισσότερο -συγκριτικά με όταν κατανάλωσαν το ποτό σε συνδυασμό με κανονικό αναψυκτικό- αλλά προέκυψε ότι δεν το αντιλήφθηκαν κιόλας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δηλώνουν ότι ήταν σε θέση να οδηγήσουν.

Σύμφωνα με ερευνητές, μάλιστα, με τον λάιτ συνδυασμό τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα των εθελοντών ξεπέρασαν το όριο του αλκοτέστ για ασφαλή οδήγηση, ενώ αυτό δεν συνέβη με το κανονικό κοκτέιλ.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή ιδίως στις γυναίκες, διότι κατά κανόνα εκείνες είναι που παραγγέλνουν τους συνδυασμούς οινοπνευματωδών ποτών-λάιτ αναψυκτικών.

«Εικάζουμε ότι το αλκοόλ απελευθερώνεται ταχύτερα από το στομάχι όταν πίνει κάποιος συνδυασμό ποτού με λάιτ αναψυκτικό, επειδή δεν υπάρχουν αρκετές θερμίδες στο στομάχι για να επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα.

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/10/blog-post_685.html#ixzz3H45psQSL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...