Ο Δρ Swapnil Hiremath από
το Νοσοκομείο της Οττάβα στον Καναδά ζήτησε από
έναν ασθενή του να φέρει μαζί του στο επόμενο ραντεβού το πιεσόμετρο που έχει στο σπίτι του, ώστε να του δείξει πώς να το χρησιμοποιεί σωστά.
Παρατήρησε όμως κάτι πολύ παράξενο –το αποτέλεσμα που έδειχνε το πιεσόμετρο του ασθενούς είχε τεράστια διαφορά από το αποτέλεσμα που έδειχνε το πιεσόμετρο του γιατρού.
Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε τροφή για σκέψη για το γιατρό κι έτσι αποφάσισε να εξετάσει όλες τις συσκευές που είχαν οι ασθενείς του στο σπίτι τους. Σύμφωνα με τη μελέτη που πρόκειται να παρουσιαστεί στην Εβδομάδα Νεφρού, η οποία διοργανώνεται από την Αμερικανική Εταιρία Νεφρολογίας, οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι είναι λανθασμένες σε ποσοστό έως και 15%.
Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει λανθασμένη αγωγή εάν βασιστεί στις μετρήσεις που κάνουν οι ασθενείς στο σπίτι.
Ο Hiremath και οι συνεργάτες του εξέτασαν 210 ασθενείς, χρησιμοποιώντας τόσο τα πιεσόμετρα που είχαν φέρει οι ίδιοι μαζί τους όσο και το κλασικό σφυγμομανόμετρο υδραργύρου που είχε ο γιατρός στο γραφείο του.
Σε ποσοστό 30% τα πιεσόμετρα των ασθενών απείχαν κατά 5 μονάδες συστολικής πίεσης από τη μέτρηση με το σφυγμομανόμετρο. Σε ποσοστό 8% η διαφορά στη μέτρηση ήταν πάνω από 10 μονάδες. Όσον αφορά τη διαστολική πίεση, οι διαφορές ήταν ακόμη μεγαλύτερες: σε ποσοστό 32% οι μετρήσεις απείχαν κατά 5 μονάδες και σε ποσοστό 9% οι μετρήσεις απείχαν κατά 10 ή και περισσότερες μονάδες.
Ο Hiremath επαναλαμβάνει τη μέτρηση τρεις φορές προκειμένου να καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα και προτείνει στους ασθενείς του να συγκρίνουν εφεξής τις δικές του μετρήσεις με αυτές του γιατρού.
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/10/blog-post_9308.html#ixzz3HYAgNctv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου