Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Φακοί επαφής: Πώς γίνεται η σωστή συντήρηση



Η κακή συντήρηση των φακών επαφής μπορεί να
προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στα μάτια.


Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής των φακών επαφής σας και θα προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας.

Το είδος του φακού που χρησιμοποιείτε καθορίζει και τον τρόπο που πρέπει να φροντίζετε τους φακούς σας. Οι φακοί μακράς διάρκειας χρειάζονται την μικρότερη φροντίδα, ενώ οι παραδοσιακοί μαλακοί φακοί επαφής, που πρέπει να τους βγάζετε συχνά, χρειάζονται περισσότερη φροντίδα.

Για να αποφύγετε τα προβλήματα και τις πιθανές σοβαρές μολύνσεις στα μάτια σας από την χρήση των φακών επαφής, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές:

-Πριν από το χειρισμό των φακών επαφής, πλύνετε καλά τα χέρια σας. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο μη-καλλυντικό σαπούνι. Τα αρωματικά σαπούνια με διάφορα έλαια και λοσιόν αφήνουν υπολείμματα στα χέρια, τα οποία μπορεί να μεταφέρετε με τους φακούς σας στα μάτια και να προκαλέσετε ερεθισμό ή θολή όραση.

-Στεγνώστε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα που να μην αφήνει "χνούδι".

-Εάν χρησιμοποιείτε σπρέι για τα μαλλιά, να το χρησιμοποιήσετε προτού βάλετε τους φακούς σας.

-Βάλτε το μακιγιάζ σας, αφότου έχετε βάλει τους φακούς επαφής. Έτσι δεν κινδυνεύετε να πάει υλικό από το μέικ-απ επάνω στους φακούς. Βγάλτε τους φακούς επαφής πριν να αφαιρέσετε το μακιγιάζ για τον ίδιο λόγο.

-Ορισμένοι τύποι φακών επαφής απαιτούν ειδική φροντίδα και συγκεκριμένους τύπους καθαριστικών προϊόντων. Να χρησιμοποιείτε πάντα απολυμαντικό διάλυμα και σταγόνες για τα μάτια, αφού συμβουλευτείτε και τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με το ποια προϊόντα να επιλέξετε. Ορισμένα προϊόντα ή σταγόνες για τα μάτια δεν είναι ασφαλή για τους χρήστες φακών επαφής.

-Ποτέ μην χρησιμοποιείτε νερό βρύσης απευθείας στους φακούς, και ποτέ μην βάζετε τους φακούς επαφής στο στόμα σας για να τους "ξεπλύνετε". Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο νερό και το σάλιο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή λοίμωξη.

-Καθαρίστε κάθε φακό τρίβοντάς τον απαλά με τον δείκτη σας στην παλάμη του άλλου χεριού σας, μέσα σε μια μικρή "λίμνη" φυσικού ορού.

-Καθαρίστε τη θήκη των φακών επαφής σας -κάθε φορά που τους αλλάζετε- με ειδικό, αποστειρωμένο διάλυμα. Αφήστε το να στεγνώσει μόνο του και μην χρησιμοποιήσετε κάποια πετσέτα. Φροντίστε να αλλάζετε τη θήκη των φακών επαφής κάθε τρεις μήνες.
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/07/blog-post_241.html#ixzz392A598mC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...